14 Ağustos 2017 Pazartesi

Papatya ve Papatya Çayının Faydaları

Günümüzde en çabuk şekilde ulaşabileceğimiz çiçeklerin başında Papatya gelir. Papatya yetişebilmesi için özel koşullara ihtiyaç duymayan bir çiçektir. Genelde ilkbaharda ortaya çıktığı için beyaz rengi sayesinde insanlara bir mutluluk verir. Böyle bir çiçeğin başka bir özelliği ise oldukça faydalı olmasıdır. Peki papatya ve papatya çayının faydaları nelerdir biliyor musunuz?

Papatya ve Papatya Çayının Faydaları


Papatya Çayının Faydaları

Papatya çayı eski dönemlerden günümüze gelen yararlı bir içecektir. Roma ve Yunan uygarlıklarında ilk defa faydaları keşfedilmiş daha sonraki dönemlerde lezzetinin de cazibesiyle sıkça tüketilmeye başlanmıştır. Papatya çayının iki türlü yapımı vardır. Papatyalar toplandıktan sonra istenirse kurutulur ve kuru yaprakları ile çay demlenir. Ancak taze olarak da çay yapmak mümkündür.

Papatya Çayı Nasıl Kullanılır?

Papatya çayının faydaları saymakla bitmez. İçerek tüketmek kadar yüzünüz ya da vücudunuzda oluşan yara, sivilce ve iltihaplar üzerinde kullanarak da doğal bir tedavi yapabilirsiniz. Papatyanın özellikle sivilceler üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Sivilce çıkmadan önce acı hissettiğiniz bölgeye gün içinde bir kaç defa uyguladığınızda sivilce çıkmasının önüne geçebilirsiniz. Buradaki püf nokta, sivilce henüz çıkmadan bu uygulamayı yapmanızdır. Sivilce çıktıktan sonra uygulamanız ise bölgeyi steril tutup hem mikrop kapmasını önler hem de iz kalmasının önüne geçer.

Papatyanın içerisinde bulunan ve mikrop oluşumunu önleyici özellikler vücudu hastalıklara karşı bağışıklı hale getirmektedir. Bunların yanında papatya çayının faydaları arasında midenin ve sindirim sisteminin çalışmasını düzenlemek, sinirli insanları sakinleştirmek, ağrı yaşayan insanlar üzerinde ağrı kesici bir etkisi olması gibi özellikleri mevcuttur. Ayrıca çeşitli kanser hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatır.

Papatya Bitkisinin Kullanım Alanları

Papatya sadece sağlık değil, kozmetik alanında da kullanılan bir bitkidir. Çeşitli kozmetik ve makyaj malzemelerinin üretim aşamalarında papatya bitkisi kullanılır. Papatyanın kozmetik sektöründe tercih sebebi olmasının en önemli özelliği tamamen doğal bir bitki olmasıdır. Bu sebeple cilt üzerinde herhangi bir yan etkiye sebebiyet vermez.

Papatya, doğada en çok bulunan bitkilerden bir tanesi olması sebebiyle insanların en çok tükettikleri bitkilerden bir tanesidir. Ancak eğer şehir merkezinde oturuyorsanız aktarlarda da kurutulmuş papatya bitkisini satın almanız mümkündür. Ancak kurutulmuş papatyanın da belli bir tüketilme süresi vardır. Aktarlardan alacağınız zaman, bitkinin geçmişini öğrenmeyi unutmayınız.